Άρθρα
Χώρα φόρων που καταστρέφει το επιχειρείν η Ελλάδα σύμφωνα με έκθεση του WEF
Λεπτομέρειες- Λεπτομέρειες
- Δημοσιεύτηκε στις Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017 07:24
Η Ελλάδα έχασε μία ακόμη θέση στην παγκόσμια κατάταξη σε σχέση με πέρυσι, καταλαμβάνοντας πλέον την 87 έβδομη θέση σ...
σύνολο 137 χωρών – χειρότερα από χώρες όπως η Γουατεμάλα και το Τατζικιστάν.
Τη χειρότερη θέση ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέλαβε η Ελλάδα στον ετήσιο δείκτη ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, με το ύψος των φόρων να θεωρείται το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επιχειρηματικότητα.
Η Ελλάδα έχασε μία ακόμη θέση στην παγκόσμια κατάταξη σε σχέση με πέρυσι, καταλαμβάνοντας πλέον την 87 έβδομη θέση σε σύνολο 137 χωρών – χειρότερα από χώρες όπως η Γουατεμάλα και το Τατζικιστάν.
Νίλα στη φορολογία, στα εργασιακά και στο Δημόσιο
Η χώρα μας είναι παγκόσμιος ουραγός στην επίδραση της φορολογίας στα κίνητρα για επενδύσεις, ενώ καταλαμβάνει την 115η θέση όσον αφορά τις επιπτώσεις των κρατικών κανονισμών στην προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό.
Οι αναλυτές του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ εκτιμούν, ενδεικτικά, ότι πάνω από το 50% των κερδών των μίας επιχείρησης καταλήγουν σε φόρους.
Ανάλογα κακές είναι οι επιδόσεις στο μέτωπο της αγοράς εργασίας, όπου η χώρα μας είναι προτελευταία στο κατά πόσον η φορολόγηση επηρεάζει τη βούληση για απασχόληση και στην τελευταία εικοσάδα όσον αφορά στη δυνατότητα να προσελκύει και να συγκρατεί ταλαντούχους εργαζόμενους.
Το δεύτερο μεγαλύτερο εμπόδιο για το επιχειρείν είναι η αναποτελεσματική κρατική γραφειοκρατία, με την Ελλάδα να κατατάσσεται στην τελευταία επτάδα στην αποτελεσματικότητα των δημόσιων δαπανών, στην αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης στην διευθέτηση διαφορών και στο «βάρος» των κρατικών ρυθμίσεων.
Χρέος και δημοσιονομικά
Η έκθεση πάντως φανερώνει και το μέγεθος του προβλήματος του χρέους, καθώς η Ελλάδα καταλαμβάνει την προτελευταία θέση, την 136η, όσον αφορά τον όγκο του χρέους έναντι του ΑΕΠ.
Αντίθετα, σε μία απόδειξη των τεράστιων δημοσιονομικών θυσιών, στο δημοσιονομικό ισοζύγιο η χώρα μας κατατάσσεται 14η.
Η μοναδική κατηγορία όπου η Ελλάδα είναι πρώτη είναι το ποσοστό των νέων που εγγράφονται την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αν και στην ποιότητα ολόκληρου του εκπαιδευτικού συστήματος η χώρα μας βρίσκεται στην 108η θέση.
Πηγή