Άρθρα
Χρ. Σαλαμούρας: "Ο δήμαρχος κρύβει την ανικανότητά του, πίσω από το χρέος…"
Λεπτομέρειες- Λεπτομέρειες
- Δημοσιεύτηκε στις Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2013 14:49
Συνέντευξη του πρώην αντιδημάρχου Ναυπακτίας στην ΑΙΧΜΗ
Γιατί ανεξαρτητοποιήθηκε, τι σχεδιάζει για τις προσεχείς εκλογές
Συνέντευξη στην
ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ
Για τους λόγους της ανεξαρτητοποίησής του από την παράταξη της πλειοψηφίας, μιλάει, ο, μέχρι πρότινος συνεργάτης του δημάρχου Ναυπακτίας, Χρ. Σαλαμούρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΑΙΧΜΗ. Ο κ. Σαλαμούρας αφήνει ευθείες βολές κατά του κ. Μπουλέ, κατηγορώντας τον ότι ως μόνο στόχο είχε την επανεκλογή του, χωρίς να παράγει ουσιαστικό έργο. Ο ίδιος δηλώνει παρών στις προσεχείς δημοτικές εκλογές, πλαισιωμένος από ανθρώπους που θέλουν να εργαστούν για τον τόπο.
Κε Σαλαμούρα. Εκλεγήκατε με την παράταξη του νυν δημάρχου, αλλά στη συνέχεια αποφασίσατε να ανεξαρτητοποιηθείτε αφήνοντας αιχμές και ευθείες βολές κατά του κ. Μπουλέ. Ποιοι ήταν οι κυριότεροι λόγοι που σας οδήγησαν σε αυτή την ενέργεια;
Αναγκάστηκα να ανεξαρτητοποιηθώ! Για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Εγώ ήμουνα ο πρώτος που πίστεψα στην ικανότητα του δημάρχου. Επειδή ήταν τόσα χρόνια στην Αιτωλική Αναπτυξιακή, και είχε μια εμπειρία, θεώρησα ότι έχει την ικανότητα να πάει το δήμο μπροστά. Υπήρχε, όπως έλεγε ο ίδιος, και ένα μεγάλο χρέος από τον πρώην δήμο Ναυπάκτου, το οποίο εγώ δεν μπήκα στη διαδικασία να ψάξω, που θα μπορούσε, με τις ικανότητες που είχε, να διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο. Τον κ. δήμαρχο δεν τον γνώριζα προσωπικά, όμως άκουγα τα καλύτερα για εκείνον και τον εμπιστεύτηκα. Έτσι αποφάσισα να ξεκινήσω τον αγώνα μαζί του, για να κάνουμε - να μην πω θαύματα - αλλά σίγουρα πολλά πράγματα. Εγώ ήρθα για να ζήσω μόνιμα στην Ελλάδα, μετά από 25 χρόνια που ήμουν στην Ιταλία, και να προσφέρω προς το καλύτερο, με αυτές τις γνώσεις και την εμπειρία που είχα. Είχαμε πει πάρα πολλά προεκλογικά. Είχαμε βιβλιαράκι ολόκληρο. Τελικά από όλο αυτό το βιβλιαράκι, έχουν μείνει σελίδες κενές. Σε επίπεδο παρεμβάσεων και έργων δεν κάναμε τίποτα.
Αυτός ήταν ο λόγος που αποστασιοποιηθήκατε; Επειδή δεν τηρήσατε τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις απέναντι στους πολίτες;
Ήταν ένας από τους λόγους. Ο πρώτος χρόνος θητείας μας, πέρασε για την οργάνωση του δήμου. Ήμασταν αγχωμένοι. Εγώ είχα μια από τις δυσκολότερες αντιδημαρχίες, γιατί έπρεπε να τα βγάζω πέρα με την καθημερινότητα, και όπως θυμόσαστε δεν είχαμε ούτε καν χρήματα. Αναγκαστήκαμε πολλές φορές, πολλοί από εμάς, να βάλουμε το χέρι βαθιά στην τσέπη. Ειδικά ένας από τους συμβούλους είχε διαθέσει 35.000 ευρώ για να βάλουν καύσιμα τα απορριμματοφόρα. Και εγώ από την πλευρά μου είχα βάλει ορισμένα χρήματα, στα οποία δεν θέλω να αναφέρομαι. Ήταν οι καιροί δύσκολοι, μέχρι να πάρουμε μπρος. Τέλειωσε όμως ο πρώτος χρόνος και ξεκινήσαμε το δεύτερο που έπρεπε να αρχίσουμε να προγραμματίζουμε πράγματα. Όμως ο δήμαρχος έλεγε ότι δεν έχουμε χρήματα, έχουμε το χρέος και πρέπει όλοι μαζί να παλέψουμε για να ανταπεξέλθουμε. Όμως έβλεπα ότι δεν γινόταν τίποτα και ο χρόνος περνούσε.
Στον τρίτο χρόνο και όταν ανακοινώθηκε η ημερομηνία των εκλογών, είδα μια στροφή από τη δημοτική αρχή και ειδικά από την πλευρά του δημάρχου, που ήταν και ο καπετάνιος. Είδα ότι όλα άρχισαν να περιστρέφονται στο πως θα καταφέρουμε να επανεκλεγούμε και όχι να λύσουμε τα προβλήματα. Εκεί άρχισα σιγά - σιγά να βλέπω πιο ξεκάθαρα και πολλά πράγματα δεν μου άρεσαν, γι’ αυτό άρχισα να ψάχνω σε βάθος. Δεν μπορούμε να δίνουμε συνέχεια αναθέσεις σε μηχανικούς και εργολάβους. Μοιράζονταν πολλά χρήματα. Έχω όλα τα στοιχεία, αλλά θα σας πω ένα τελευταίο. 12.600 για έργο αποκατάστασης στις μάντρες των κοιμητηρίων. Στα κοιμητήρια της πόλης δεν υπάρχει καμία μάντρα που να χρειάζεται αποκατάσταση. Δεν δώσαμε καμία ολοκληρωμένη λύση. Όλα αυτά με έκαναν να διαχωρίσω τη θέση μου και να βγω στην κοινωνία, η οποία με επέλεξε, και να καταγγείλω ορισμένα πράγματα.
Δηλαδή το χρέος που παραλάβατε, δεν ήταν τόσο μεγάλο που να ανακόπτει την πορεία του δήμου; Ο δήμαρχος είχε σημαία ένα τεράστιο χρέος που πάει το δήμο πίσω…
Έχω τους απολογισμούς να σας πω πως ξεκίνησε ο καινούργιος δήμος. Οι έξι δήμοι που ενώθηκαν έφεραν, εκτός από χρέη και περιουσιακά στοιχεία, υπάλληλους και έσοδα. Στο χρέος του πρώην δήμου Ναυπάκτου, είχαν όλοι οι υποψήφιοι στηρίξει την προεκλογική τους εκστρατεία. Το χρέος λοιπόν του πρώην δήμου Ναυπάκτου ήταν 4.700.000 ευρώ, 150.000 ευρώ ήταν οφειλές προς το ΙΚΑ από την Αναπτυξιακή Ναυπάκτου, 400.000 ευρώ οφειλές προς τρίτους με δικαστικές αποφάσεις, μια εγγυητική της ΔΕΥΑΝ ύψους 441.000 ευρώ και 1.600.000 ευρώ τα χρέη των υπολοίπων πρώην δήμων. Όλα αυτά κάνουν 7,4 εκ. ευρώ περίπου. Τον πρώτο χρόνο που αναλάβαμε πληρώσαμε με ίδιους πόρους 6,5 εκατ. ευρώ και έμεινε ένα χρέος 900.000 ευρώ, αλλά είχαμε ταμειακό υπόλοιπο 2,1 εκ. ευρώ. Αν είχαμε πληρώσει και τις 900.000 ευρώ θα είχαμε υπόλοιπο 1,2 εκατ. ευρώ. Άρα στον πρώτο χρόνο ξεχρεώσαμε. Αυτό που αναρωτιέμαι ακόμα είναι πως ο δήμος κρατάει σε ομηρία μια κοινωνία ολόκληρη, ισχυριζόμενος ότι με αυτό το χρέος δεν καταφέραμε να κάνουμε τίποτα, όταν βλέπουμε ότι μπορούσαμε να κάνουμε πράγματα. Δεν μπορούμε να κοροϊδεύουμε τους πολίτες και να τους λέμε ότι δεν έχουμε χρήματα ούτε για τις λακκούβες. Το ταμειακό υπόλοιπο του 2012 είναι πάνω από 3 εκ. ευρώ. Το 2013, οι καταθέσεις είναι ανοδικές. Το πρώτο τρίμηνο του 2013 είχαμε 3,7 εκ. ευρώ, το δεύτερο τρίμηνο 4,6 εκ. ευρώ και το τρίτο έχουμε ξεπεράσει τα 5 εκ. ευρώ. Άρα δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από ένα χρέος για να κρύψουμε την ανικανότητά μας, επειδή δεν καταφέραμε να «περπατήσουμε» κανένα έργο.
Το όραμα και το σχέδιο που λέγαμε στην προεκλογική μας εκστρατεία, φάνηκε ότι ήταν όραμα και σχέδιο για το πώς θα ξαναβγούμε δημοτική αρχή. Όταν είδα ότι ο δήμαρχος δεν έκανε τίποτα για να φέρει πόρους στο δήμο, αφού είχε ξεχρεώσει το χρέος με ίδιους πόρους, που θα μπορούσε να το κάνει οποιοσδήποτε, νομίζω ότι δεν είχα λόγο ύπαρξης σε αυτή τη δημοτική αρχή. Να σας πω και κάτι χαρακτηριστικό. Όταν κλήθηκε ο δήμος από το υπουργείο Εσωτερικών να καταθέσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές για να πάρει την ενίσχυση του υπουργείου, ο κ. Μπουλές έστειλε ένα ποσό της τάξης των 250.000 ευρώ, που αφορά στο Σύνδεσμο, που τελικά απερρίφθη διότι είναι ανταποδοτικά. Στα τιμολόγια αναφέρονται πολύ μικρά ποσά της τάξης των 15 ευρώ, των 8 ευρώ, των 190 ευρώ οφειλή προς την εφημερίδα ΑΙΧΜΗ, το ΕΜΠΡΟΣ μόνο δεν είναι στη λίστα γιατί το προπληρώναμε. Μιλάμε δηλαδή για τιμολόγια από 7 ευρώ μέχρι 50 ευρώ στην πλειοψηφία τους. Άρα δεν υπάρχει χρέος, αλλά και οι υποσχέσεις για έργα δεν υλοποιούνται. Δεν μπορεί να μιλάει ο δήμαρχος για έργο, γιατί εγώ θα ρωτήσω: «Ποιο έργο κάνετε κύριε δήμαρχε; Την ανάπλαση των 2 εκατ. ευρώ που μας έδωσε η Περιφέρεια;»
Εκτός όμως από το χρέος, το οποίο ήταν σημαία στους προεκλογικούς λόγους όλων των υποψηφίων, υπήρχαν και αλλά ζητήματα για τα οποία μάλλον δεν έγινε τίποτα ουσιαστικό, όπως το οικιστικό, το Ξενία, το ΓΠΣ κ.λπ….
Σε ότι αφορά στο οικιστικό ότι ίσχυε και όταν παραλάβαμε ισχύει ακόμα σήμερα. Δεν έγινε καμία ενέργεια και καμία ενημέρωση στο δημοτικό συμβούλιο. Όπως το παραλάβαμε έτσι θα το παραδώσουμε και στον επόμενο. Είναι κρίμα, γιατί έχοντας μια Ναυπάκτια Γενική Γραμματέα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος την κα Καλτσά, θα μπορούσαμε, έστω και με ελάχιστες πιέσεις, να είχαμε φθάσει σε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Καμία εξέλιξη και καμία συζήτηση και για το ΓΠΣ. Επίσης δεν εντάχθηκε κανένα οικόπεδο στο σχέδιο πόλης, αφού δεν προχώρησε η πράξη εφαρμογής. Να πάμε και στο Ξενία για να σας πω ότι η κατάστασή του είναι χειρότερη από τότε που το παραλάβαμε. Αυτό έπρεπε να μπει σε προτεραιότητα, αλλά έμεινε για την τελευταία ώρα και εγώ πιστεύω ότι είναι εσκεμμένη ενέργεια για να βγει ο δήμαρχος στην κοινωνία και να πει ότι, λόγω της οικονομικής κρίσης δεν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον, δικαιολογώντας έτσι την ανυπαρξία του. Να σας πω ότι η πρόταση που θα βγει σε δημοπράτηση είναι αντίγραφο αυτής που είχε η προηγούμενη δημοτική αρχή.
Ο δήμαρχος δεν είχε πάρει ξεκάθαρη θέση για τον τρόπο αξιοποίησης του Ξενία. Τελικά προσανατολίστηκε προς την κατεύθυνση του ιδιώτη;
Σίγουρα έχουν γίνει επαφές για το αν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον. Εγώ πάντως είμαι με σε πλήρες σκοτάδι, δεν γνωρίζω τις προθέσεις του δημάρχου, διότι ο κ. Μπουλές λειτουργεί από μόνος του. Να εξηγήσω ότι έγινε μια νέα μελέτη, αλλά στα πρότυπα της προηγούμενης. Κάνει δηλαδή τα ίδια με τους προηγούμενους. Αλλά υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα. Αν βγει προκήρυξη τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, ποιος επενδυτής θα εμπιστευτεί την δημοτική αρχή, αν θα είναι δηλαδή η ίδια και μετά τις εκλογές για να υπογραφούν οι συμβάσεις; Γιατί να το αφήσουν για την τελευταία ώρα; Έχουν φαίνεται το σκοπό τους, επειδή δεν κατάφεραν να προχωρήσουν τίποτα.
Πάμε λίγο και στο 2ο γυμνάσιο και λύκειο που ως γνωστόν υπάρχουν στεγαστικά προβλήματα.
Πρωταρχικός στόχος της δημοτικής αρχής ήταν η αποκατάσταση του κτιρίου. Είχαμε αναθέσει σε μια μελετήτρια να κάνει τη στατική μελέτη, την αρχιτεκτονική και την ηλεκτρομηχανολογική την είχαν κάνει οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου. Όλα αυτά κατατέθηκαν στον ΟΣΚ που δεσμεύτηκε να χρηματοδοτήσει το έργο και να αναλάβει τη δημοπράτηση. Προϋπόθεση ήταν να ολοκληρωθεί η στατική μελέτη. Αυτό ζητήθηκε από τον ΟΣΚ στο τέλος Μαΐου. Από το Σεπτέμβριο όμως του 2012 είχε κανονιστεί να γίνει το σχολείο με χρηματοδότηση του ΟΣΚ και γίνονταν όλες οι απαραίτητες ενέργειες. Τον Ιανουάριο περίπου του 2013 το θέμα πάγωσε, παρόλο που ο ΟΣΚ δεν είχε απορρίψει την χρηματοδότηση. Έτσι δρομολογήθηκαν ενέργειες ενοικίασης του κτιρίου, όπου στεγαζόταν το ΤΕΙ, με ένα εξωφρενικό μηνιαίο μίσθωμα, που για τα δυο πρώτα χρόνια φθάνει τις 195.000 ευρώ ετησίως, προκειμένου οι ιδιοκτήτης να κάνει τις απαιτούμενες μετατροπές, ενώ για τα επόμενα χρόνια θα πέσει στις 150.000 ευρώ που και πάλι όμως είναι πάρα πολλά χρήματα, αφού τον τελευταίο χρόνο που στεγαζόταν εκεί το ΤΕΙ το ενοίκιο ήταν 140.000 ευρώ. Ήρθε όμως ο δήμος να πληρώσει επιπλέον χρήματα, αν και κανονικά σε αυτό το κτίριο έπρεπε να πληρώνει λιγότερα και από τα μισά. Αν είχαμε ξεκινήσει την επισκευή με αυτά τα χρήματα που πληρώνουμε για ενοίκιο, θα καταφέρναμε μέσα σε δυο χρόνια να επισκευάσουμε το σχολείο.
Ζητήματα αναδείχθηκαν όμως και στο ΧΥΤΑ, όπου είστε πρόεδρος, αλλά με την ανεξαρτητοποίησή σας, τέθηκε θέμα παραίτησης.
Στο ΧΥΤΑ καταφέραμε, μόνο με έναν υπάλληλο του δήμου, να υλοποιήσουμε έργα από το ΕΣΠΑ. Πήραμε τον απαιτούμενο μηχανολογικό εξοπλισμό, φτιάξαμε ένα τμήμα δρόμου από τη Βλαχομάνδρα ως το Χάνι Μπανιά, φτιάξαμε τον περιμετρικό στη Βλαχομάνδρα, είμαστε έτοιμοι και για το ΧΥΤ Αδρανών, αν βρεθεί ο χώρος, είμαστε έτοιμοι και για το διαχωρισμό οργανικών από τα ανόργανα απορρίμματα. Είμαστε πρωτοπόροι σε όλη τη Δυτική Ελλάδα. Είχαμε βέβαια ένα πρόβλημα, όταν εγώ ανεξαρτητοποιήθηκα η επιθυμία του δημάρχου ήταν να παραιτηθώ. Υποχρέωσε, κατά κάποιο τρόπο τρεις από τους συμβούλους, τους κύριους Πατούχα, Παναγόπουλο και Ευσταθίου, να υπογράψουν μια επιστολή, όπου μεταξύ άλλων αναφερόταν και στην άρση εμπιστοσύνης στο πρόσωπό μου. Επειδή ο Σύνδεσμος λειτουργεί αυτόνομα και εκπροσωπεί τους δήμους Ναυπακτίας, Δωρίδας και Θέρμου, δεν είναι στη δικαιοδοσία του κάθε δημάρχου να κάνει πολιτική μέσω του Συνδέσμου. Έτσι ο κ. Πατούχας κατάλαβε, πιστεύω το λάθος του και υπέγραψε την ίδια επιστολή με απάλειψη της έκφρασης «άρση εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του προέδρου». Έτσι λοιπόν υπάρχει η πλειοψηφία. Ο κ. Ευσταθίου υπέγραψε μια παραταξιακή επιστολή παρόλο που εκπροσωπεί το δήμο Δωρίδας.
Ας έρθουμε και στις προσεχείς δημοτικές εκλογές, στις οποίες δηλώνετε και εσείς παρών…
Δηλώνω πάρων με τη σωστή έννοια και όπως έγραψα και στην τελευταία δήλωσή μου, από τη στιγμή που έχω δώσει το στίγμα μου και τη νοοτροπία με την οποία ασχολήθηκα με τα κοινά, καθώς και το όραμα το οποίο έχω, θα είμαι παρών για να μπορέσω να υπηρετήσω την κοινωνία και να βάλω ένα λιθαράκι για να πάμε λίγο πιο πέρα. Έχουμε κατ’ αρχήν μια πόλη με τεράστιες δυνατότητες και θα αναφερθώ μόνο στο όνομα: «Lepanto». Εμείς που ζήσαμε στο εξωτερικό, ξέρουμε την ιστορία γιατί είναι γραμμένη σε όλα τα βιβλία, μόνο εδώ δεν έχει προβληθεί όσο θα έπρεπε. Ούτε καν μια πινακίδα δεν υπάρχει, που να αναφέρει αυτή την ονομασία και να μαρτυράει την ιστορία της. Όλοι οι κατακτητές ήθελαν να εξουσιάσουν τη θάλασσα και εμείς σήμερα σε αυτή τη θάλασσα δεν έχουμε καμία πρόσβαση. Ο καλός τουρισμός που θα μπορούσε να κάνει τη Ναύπακτο δημοφιλή, και αυτό ήταν ένα από τα θέματα που επέμενα στο δήμαρχο ότι πρέπει να προωθήσουμε. Υπάρχει μελέτη από την εποχή του αείμνηστου Ρέππα για μαρίνα. Θα μπορούσαμε να βγάλουμε από πάνω της τις αράχνες και να την προχωρήσουμε, διότι υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές. Ο καλός τουρισμός θα έρθει από τη θάλασσα, αλλά εμείς βλέπουμε τα κότερα από μακριά κάθε καλοκαίρι. Αντί για τον τουρισμό, δόθηκε βαρύτητα να κάνουμε εκθετήριο αγροτικής κληρονομιάς και μονοπατιών πεζοπορίας.
Τις δικές σας απόψεις και οράματα, υπάρχουν άλλοι άνθρωποι που τα στηρίζουν και είναι στο πλευρό σας;
Υπάρχει μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων που ταυτίζονται και είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν. Έχουμε κάνει πολλές συζητήσεις και νομίζω ότι σύντομα θα ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες για να πάμε με μια κοινή γραμμή. Σκοπός μας είναι να μπορέσουμε να αναπτύξουμε την πόλη και το δήμο. Τόσο η δική μας δημοτική αρχή, όσο και οι προηγούμενες βίασαν την ιστορία, τον πολιτισμό τα πάντα…
Άρα δηλαδή κατά τη δική σας άποψη, η προοπτική της περιοχής είναι τουριστική κατά βάση.
Αν πάρουμε τα σημερινά δεδομένα, ότι πλέον στη Ναύπακτο δεν λειτουργούν οι υπηρεσίες που ήταν παλιότερα και που έφερναν κάποιο κόσμο στην πόλη, πρέπει να επενδύσουμε στη θάλασσα και στην ιστορία της Ναυπάκτου. Να προβάλλουμε τα πλεονεκτήματα του δήμου και να κάνουμε την πόλη προορισμό.
Έχετε συζητήσει και με ανθρώπους άλλων παρατάξεων ή άλλες ομάδες; Έχετε κουβεντιάσει και με καινούργια πρόσωπα;
Υπάρχουν διάφοροι άνθρωποι που μας στηρίζουν. Υπάρχουν αρχιτέκτονες, μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι, απλοί άνθρωποι, αλλά κυρίως κόσμος που νοιάζεται για την πόλη και το δήμο. Εμείς έχουμε μια διαφορετική αντίληψη για τα πράγματα. Δεν είμαστε της άποψης ότι ο δήμαρχος είναι η απόλυτη εξουσία. Όσο ικανός και να είναι δεν μπορεί να είναι ειδικός σε όλα. Νομίζω ότι, όπως λειτουργήσαμε και με το Σύνδεσμο, όπου οι αποφάσεις ήταν συλλογικές και παράξαμε έργο, το οποίο είναι εμφανές, έτσι πρέπει να λειτουργούμε γενικότερα.