Με Κοινή Υπουργική Απόφαση υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Παραγωγής

4.500.000 ευρώ σε κτηνοτρόφους

Για μέτρα εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου – Αναπάντητο το τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις για τον καταρροϊκό πυρετό

Ένα συμπληρωματικό πρόγραμμα οικονομικών αποζημιώσεων κι ενισχύσεων προς κτηνοτρόφους για μέτρα εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου, εγκρίθηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση. Το ύψος του προγράμματος είναι 4.500.000 ευρώ και η ΚΥΑ φέρει την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Καρασμάνη, με ημερομηνία υπογραφής την 5η Δεκεμβρίου.

Τα χρήματα του προγράμματος θα διατεθούν για την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου όλης της χώρας, και περιλαμβάνουν διερεύνηση, πρόληψη, επιτήρηση, έλεγχο, εκρίζωση και έκτακτες επεμβάσεις, όπου είναι αναγκαίο. Στην υλοποίηση του προγράμματος συμμετέχει το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση δεν διευκρινίζεται ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η κατανομή των κονδυλίων του προγράμματος ανά γεωγραφική περιοχή, ούτε το ποιοι επακριβώς είναι οι επιλέξιμοι τρόποι αξιοποίησης των ενισχύσεων. Παραμένει αμφίβολο όμως αν τα χρήματα αυτά επαρκούν έστω και στο ελάχιστο για την αντιμετώπιση μιας από τις τελευταίες καταστροφές που αντιμετώπισαν οι κτηνοτρόφοι του νομού Αιτωλοακαρνανίας και όχι μόνο, τον καταρροϊκό πυρετό. Αν και από την διατύπωση της απόφασης φαίνεται ότι η ασθένεια αυτή θα μπορούσε να είναι ανάμεσα στις επιλέξιμες για παροχή κάποιου είδους αποζημίωσης, οι προτεινόμενες δράσεις δεν αφορούν σε ενισχύσεις σε πληγέντες αλλά μάλλον σε μέτρα πρόληψης.

Έτσι, το μέγα ζητούμενο των κτηνοτρόφων του νομού μας εδώ και τόσους μήνες να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης για το χαμένο ζωικό τους κεφάλαιο, δεν δείχνει να υλοποιείται ούτε καν από αυτό το «συμπληρωματικό» πρόγραμμα.

 

Κώστας Καρακώστας

 

πηγή